Фалшиви пари: как да ги разпознаем

www.currencyguide.eu

bulagrian flagus-uk-flag
Британска лира- обща информация

Бързи връзки към банкнотите:
- 5 Британски лири
                          - 10 Британски лири
- 20 Британски лири
                          - 50 Британски лири
Британска лира (ISO код: GBP), която често се нарича паунд, е официалната валута на Обединеното кралство, корона от зависимости (остров Ман и Англо-нормандските острови) и отвъдморските територии на Великобритания: Южна Джорджия и Южните Сандвичеви острови, Британска антарктическа територия и Тристан да Куня. Британската лира разделена на 100 пенса (ед.ч.: Пени).
Британската лира е четвъртата най-търгувана валута на международните валутни пазари, след  американския долар, еврото и японската йена. Заедно с тези три валути участва в изчислението на стойността на специалните права на тираж на МВФ с 11,3% от общата стойност за 2011 година. Стерлинга е третата най-предпочитана резервна валута в света.

Банката на Англия издава банкноти от триста години. През това време както самите банкноти, така и ролята им в обществото се променят постоянно. От днешна гледна точка е лесно да приемем, че парче хартия, което реално струва няколко пенса, може да струва пет, десет, двадесет или петдесет паунда. Ключовата роля на Банката на Англия е да печели и поддържа обществената увереност във валутата, което е крайно необходимо за правилното функциониране на икономиката.

Всички банкноти на Банката на Англия се печатат по договор от De La Rue at Debden, Есекс. Всички съдържат отпечатани подписите на Главния касиер на Банката на Англия. Всички банкноти от Серия С 1960г. насам изобразяват портрет на Елизабет II, кралица на Обединеното кралство като пълно изображение(гледаща наляво), така и като воден знак(гледаща надясно). По-новите серии съдържат и EURion constellation. Традицията да се изобразяват известни исторически личности започва със Серия D 1970г., с дизайн от първият постоянен художник на Банката на Англия Хари Екълстън. Банкнотата от £1 спира да се издава през 1984г. и е заменена от монета, сечена от предишната година.

В момента следните банкноти са в обращение:

£5 банкнота изобразяваща Елизабет Фрай, показана в сцена четяща на затворнички в затвора Нюгейт;

£10 банкнота, изобразяваща Чарлз Дарвин, колибри и корабът HMS Beagle;

£20 банкнотата изобразява Адам Смит, заедно с илюстрация на разделението на труда във фабрика за дребни метални елементи. Банкнотата съдържа също така подобрени защитни елементи и е първата банкнота от новата серия въведена в обращение на 13 Март 2007;

£50 банкнотата изобразява Матю Болтън и Джеимс Ват, заедно с парен двигател и фабриката на Болтън в Сохо;

Нова банкнота от 5 Паунда ще бъде издадена през 2016 година. Тя ще включва Фотографски портрет на Йосуф Карш от 1941 на сър Уинстън Чърчил, гледка на Двореца в Уестминстър и Нобеловата награда на Чърчил за литература през 1953 година. Банкнота с нов дизайн от 10 Паунда се очаква да бъде издадена през 2017. Тя ще включва новелиста Джейн Остен. И двете банкноти ще бъдат от полимер, а не памучна хартия.
Индекс валути

Австралийски долар | Канадски долар Китайски юан/ Ренминби
Швейцарски франк | Евро |
Британска лира | Индийска рупия
Японска йена | Турска лира |
Щатски доларОтговорност за информацията
Положени са всички усилия да се предостави точна информация. Не даваме гаранция за информацията, и не поемаме отговорност за въпроси, произтичащи от променени обстоятелства или погрешно публикувана от източника информация.


Източници:
http://www.wikipedia.org
http://www.bankofengland.co.uk