Фалшиви пари: как да ги разпознаем

www.currencyguide.eu

bulagrian flagus-uk-flag
Японска йена обща информация

Бързи връзки към банкнотите:
- 1000 Японски йени
                        - 2000 Японски йени
- 5000 Японски йени
                        - 10000 Японски йени
    Японската йена (код: JPY) е официалната валута на Япония. Това е третата най-търгувана валута на международния валутен пазар след американския долар и еврото. Също така е една от основните резервни валути след американския долар, еврото и британската лира.Издаването на японската йена започва през 1872 г., две години след като валута беше представена. През цялата си история, купюрите са в диапазона от 10 йени до 10000 йени.
Преди и по време на Втората световна война, различни органи като Министерството на финансите и Имперската Японска Национална Банка издават банкноти йени,. Съюзническите сили също издават някои банкноти малко след края на Втората световна война. От тогава само Банката на Япония има правата да издава японски йени. Банката е издала пет серии след Втората световна война. Сегашната серия Е, се състои от банкноти с номинал от 1000, 2000, 5000 и 10000 японски йени. Банкнотите от две хиляди йени са рядкост в наши дни, а често и не се приемат като платежно средство, дори и в улични автомати.
Индекс валути

Австралийски долар | Канадски долар Китайски юан/ Ренминби
Швейцарски франк | Евро |
Британска лира | Индийска рупия
Японска йена | Турска лира |
Щатски доларОтговорност за информацията
Положени са всички усилия да се предостави точна информация. Не даваме гаранция за информацията, и не поемаме отговорност за въпроси, произтичащи от променени обстоятелства или погрешно публикувана от източника информация.


Източници:
http://www.wikipedia.org
http://www.boj.or.jp