Фалшиви пари: как да ги разпознаем

www.currencyguide.eu

bulagrian flagus-uk-flag
Британска лира- обща информация

Бързи връзки към банкнотите в обращение:
- 5 Британски лири полимер
                 - 10 Британски лири полимер
- 20 Британски лири
                 - 50 Британски лири

Изтеглени от обращение
- 5 Британски лири
                 - 10 Британски лири
Британска лира (ISO код: GBP), която често се нарича паунд, е официалната валута на Обединеното кралство, корона от зависимости (остров Ман и Англо-нормандските острови) и отвъдморските територии на Великобритания: Южна Джорджия и Южните Сандвичеви острови, Британска антарктическа територия и Тристан да Куня. Британската лира разделена на 100 пенса (ед.ч.: Пени).
Британската лира е четвъртата най-търгувана валута на международните валутни пазари, след  американския долар, еврото и японската йена. Заедно с тези три валути и китайския юан участва в изчислението на стойността на специалните права на тираж на МВФ. Стерлинга е третата най-предпочитана резервна валута в света (около 4%).

Банката на Англия издава банкноти над триста години. През това време както самите банкноти, така и ролята им в обществото се променят постоянно. От днешна гледна точка е лесно да приемем, че парче хартия, което реално струва няколко пенса, може да струва пет, десет, двадесет или петдесет паунда. Ключовата роля на Банката на Англия е да печели и поддържа обществената увереност във валутата, което е крайно необходимо за правилното функциониране на икономиката.


В момента следните банкноти са в обращение:

£5 включваща изображение на Уинсън Чърчил, кулата на кралица Елизабет, и лабиринта в замъка Бленхайм, цитат "Не предлагам нищо друго освен кръв, мъки, сълзи и пот" от своя реч през 1940, изглед от замъка в Уестминстър и медал от Нобелова награда.

£10 включваща изображение на Джейн Остин (портрет от Джеймс Андрюс), цитат "В края на крайщата няма по-голямо удоволствие от четенето" от "Гордост и предрасъдъци", илюстрация от Елизабет Бенет, изглед от парка Годмершам в Кент.

£20 банкнотата изобразява Адам Смит, заедно с илюстрация на разделението на труда във фабрика за дребни метални елементи. Банкнотата съдържа също така подобрени защитни елементи и е първата банкнота от новата серия въведена в обращение на 13 Март 2007;

£50 банкнотата изобразява Матю Болтън и Джеимс Ват, заедно с парен двигател и фабриката на Болтън в Сохо;

Новата банкнота от £20 се очаква да бъде въведена в обращение през 2020г.
Индекс валути

Австралийски долар | Канадски долар Китайски юан/ Ренминби
Швейцарски франк | Евро |
Британска лира | Индийска рупия
Японска йена | Турска лира |
Щатски доларОтговорност за информацията
Положени са всички усилия да се предостави точна информация. Не даваме гаранция за информацията, и не поемаме отговорност за въпроси, произтичащи от променени обстоятелства или погрешно публикувана от източника информация.


Източници:
http://www.wikipedia.org
http://www.bankofengland.co.uk